Blessurepreventie

Wat is blessurepreventie?

Blessurepreventie is het totaal aan maatregelen dat je kunt nemen om de schade aan de gezondheid ten gevolge van sportbeoefening te voorkomen.
Belangrijk bij blessurepreventie is om persoonsgebonden (endogene) factoren en de omgevingsgebonden (exogene) factoren op elkaar af te stemmen. Als belasting afgestemd wordt op de belastbaarheid kan er theoretisch gezien nauwelijks een blessure ontstaan. Door de belasting groter te maken dan de belastbaarheid wordt de belastbaarheid van het lichaam vergroot en zie je aanpassingen in het gehele lichaam. Belangrijk is wel, dat je het lichaam steeds de kans geeft om zich te herstellen. Bij sporten blijkt vaak dat de belasting te hoog is en dat hierdoor blessures langzaam binnen sluipen.

Waaruit bestaat blessurepreventie ?

Blessurepreventie bestaat voornamelijk uit het voorkomen van blessures en het herstel na een blessure.

Preventie is te delen in: 

  • primaire preventie:
    het voorkomen van de primaire oorzaak (oorzaken) van het ontstaan van blessures
  • secundaire preventie:
    het vroegtijdig ingrijpen bij de eerste tekenen van aandoening en blessurevorming
  • tertiaire preventie:
    het voorkomen van de gevolgen van blessures en aandoeningen,
    dit herstel van een blessure en het voorkomen van een nieuwe blessure gaat volgens een behandelplan
 

Behandelplan

Een behandelplan kan bestaan uit het herstellen van de balans in de spieren, vaak worden andere spieren extra belast om de aangedane spieren of gewrichten te ontlasten, waardoor de ene spier zwakker wordt en de andere spieren door de extra belasting korter en steeds meer gespannen worden.
Het herstellen van de balans bestaat dan ook uit het sterker maken van de zwakke spieren door middel van gerichte oefeningen en stimulerende massage. De gespannen spieren worden langer en soepeler gemaakt door middel van rekkingen en een sederende massage.
Ook is het mogelijk om voor een training of wedstrijd een ondersteunende tape te krijgen en tevens krijg je, indien nodig dagelijkse oefeningen mee naar huis.
De eerste afspraak kan bestaan uit een intake gesprek, functietesten van de aangedane spier of gewricht en aansluitend een eerste behandeling en duurt minimaal een uur.